Workshop door de jongeren van JongWijs

Wat betekent een pleegzorgplaatsing voor pleegkinderen? Waarom is vertrouwen tussen het pleegkind en de pleegzorgmedewerker zo belangrijk? En wat levert het pleegzorgmedewerkers op om de Q4C-Kwaliteitsstandaarden na te leven? JongWijs ontwikkelde een workshop voor pleegzorgmedewerkers waarin ervaringsdeskundige jongeren dit soort vragen aan bod laten komen.


Een workshop over de Q4C-Kwaliteitsstandaarden door ervaringsdeskundige jongeren was een van de ideeën die naar voren kwamen tijdens de bijeenkomsten met pleegkinderen, biologische kinderen van pleegouders, (pleeg)ouders en medewerkers in de pleegzorg die in het project Q4C Pleegzorg in 2015 en 2016 zijn georganiseerd. Rode draad tijdens de bijeenkomsten was de communicatie tussen pleegkind, (pleeg)ouder en medewerkers in de pleegzorg. Op basis van de deze inzichten ontwikkelden jongeren van JongWijs een speciale workshop waarin het gesprek en de uitwisseling tussen pleegkind en pleegzorgmedewerker centraal staat. Stichting Alexander en Defence for Children hebben hen daarbij ondersteund.

De jongeren van JongWijs maken tijdens de workshops gebruik van hun eigen ervaringen. Zij houden de pleegzorgmedewerkers een spiegel voor, vertellen hoe het voelt om pleegkind te zijn en geven tips over wat zij hebben ervaren als prettige communicatie en wat er nodig is voor het opbouwen van vertrouwen met een pleegkind.

Pleegzorgmedewerkers die de workshops volgden geven aan het heel leerzaam te vinden om ervaringen met de jongeren van JongWijs uit te wisselen en om hun verhaal te horen. Ook vinden zij het heel nuttig om feedback te ontvangen op hun manier van communiceren met pleegkinderen. Met rollenspellen leren zij zich beter inleven in pleegkinderen en begrijpen zij beter waar pleegkinderen behoefte aan hebben.

Ben je geïnteresseerd in deze workshop van JongWijs, neem dan contact op met JongWijs via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Q4C-workshops van JongWijs zijn ontwikkeld in het kader van het project Q4C-pleegzorg dat inmiddels is afgerond. Dit project werd gefinancierd door Stichting Kinderpostzegels Nederland.