Raad van Europa onderschrijft Voogdijstandaarden voor alleenstaande vluchtelingenkinderen
Voorleesbrief van een ervaringsdeskundige
In gesprek met elkaar gaan, kan soms best lastig zijn. Madeleine van Veen schreef een brief over haar ervaringen tijdens de inspiratiesessies in het project Q4C Pleegzorg waarin zij laat zien dat ervaringsdeskundige jongeren tijdens dit soort sessies het ijs kunnen breken. Door haar ervaringen te delen tijdens de inspiratiesessies ontstaat er volgens Madeleine een veilige omgeving waarin iedereen gelijk is en waardoor alle deelnemers zich vrij voelen hun ervaringen te delen: ‘Er ontstaat een veel echter contact’. Madeleine van Veen is mede-oprichter van JongWijs, het netwerk van jongeren met ervaring in een pleeggezin, gezinshuis of jeugdzorgboerderij. Zij is als ervaringsdeskundige betrokken bij het project Q4C-Pleegzorg. Lees haar brief hier.
Kwaliteitswaarden Jeugdhulp in Zaanstad
Zoals gisteren in Zaanstad naar buiten is gebracht:
“Met de komst van de Jeugdwet per 1 januari 2015 heeft Zaanstad jeugdteams waar jeugdigen en gezinnen met problemen in het opgroeien of opvoeden worden ondersteund. Zodat zij hun eigen leven (weer) kunnen regelen. In het project Q4C Zaanstad hebben jeugdigen en ouders , samen met Stichting Alexander, in het afgelopen jaar een aantal waarden geformuleerd, die zij belangrijk vinden bij het ontvangen van jeugdhulp door de Jeugdteams. Op 3 februari namen wethouder Jeugd en Zorg Jeroen Olthof en projectleider Monique Schweitz namens Jeugdteams de voorlopige set van 18 waarden in ontvangst van een jongere en een ouder.
Kwaliteitsstandaarden voor de wijkteams vanuit cliƫntperspectief
In de gemeente Amersfoort worden in het kader van het project Quality for All met veel enthousiasme en geïnspireerd door Q4C, kwaliteitsstandaarden voor de sociale wijkteams ontworpen. Er hebben inmiddels acht panels met cliënten, wijkteammedewerkers en andere professionals plaatsgevonden. Met de informatie die in deze panels is verzameld, wordt momenteel een set kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor de Amersfoortse wijkteams. Dit project draagt bij aan de ontwikkeling van een nieuwe set van landelijke kwaliteitsstandaarden vanuit cliëntenperspectief voor ambulante jeugdhulp.
De volgende stap: hoe gebruik ik kwaliteitswaarden in de jeugdhulp?
Stichting Jeugd Noord-Veluwe heeft actieve gesprekken – inspiratiesessies - gevoerd over goede jeugdhulp met jongeren, ouders, hulpverleners, bestuurders/managers en ambtenaren. Dit was de eerste stap in het Q4C-project In dialoog met jongeren en ouders over kwaliteit van hulp. Nu zetten we samen een volgende stap: workshops! Ben jij als jongere, ouder of als professional betrokken bij de jeugdhulp in Noord-Veluwe? Meld je aan!