Q4C-Pleegzorg

Met de transformatie is het de bedoeling dat de zorg verandert: meer gericht op zelfregie en zelfredzaamheid en met meer eigen verantwoordelijkheid. De verwachting is dat inhuisplaatsingen de komende jaren toe gaan nemen. Dit is een goed moment om de kwaliteit van zorg rondom inhuisplaatsingen samen met jongeren en hun (pleeg)ouders vorm te gaan geven. 

Het project Q4C-Pleegzorg streeft er naar de Q4C-Kwaliteitsstandaarden duurzaam te implementeren in de pleegzorg en daarmee bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van de pleegzorg op basis van wat kinderen en jongeren belangrijk vinden. Stichting Kinderpostzegels financiert dit project. Het wordt uitgevoerd door Stichting Alexander, Defence for Children en Jongwijs. Voor de uitvoering van dit project wordt samengewerkt met instellingen en andere relevante partners uit de regio’s. Het project is inmiddels afgerond.

Met pleegzorgwerkers, pleegouders en pleegkinderen hebben wij tijdens zeven inspiratiesessies de Q4C standaarden besproken: wat verloopt nu goed volgens de standaarden, wat kan en moet er beter, wat zijn de belangrijkste standaarden waarmee we de pleegzorg kunnen verbeteren, en hoe kunnen we dat realiseren? Wat is er nodig voor een goede kwaliteit in de pleegzorg? Pleegkinderen, pleegouders en pleegzorgwerkers uit verschillende delen van Nederland deden mee aan deze sessies (organisaties: Trias, Jarabee, Spirit, Jeugdformaat). Uit de inspiratiesessies kwamen aanknopingspunten naar voren die we samen met pleegzorgwerkers, pleegouders en pleegkinderen tijdens verschillende creatiesessies hebben vertaald naar producten. Rode draad in al deze aanknopingspunten is de communicatie: iedereen denkt in het belang van het pleegkind te werken, maar heeft een ander uitgangspunt. De achtste en laatste inspiratiesessie stond in het teken van het delen van de resultaten van het traject en het presenteren van de producten voortgekomen uit de creatiesessies. Met de aanwezigen is besproken hoe en waar deze producten ingezet kunnen worden.

Op basis van de uitwisseling met pleegkinderen, pleegouders en pleegzorgwerkers ontwikkelden we samen met hen deze producten:

Q4C-Geheugensteuntje: tien tips voor een goed gesprek

Als pleegkind, (pleeg)ouder of medewerker in de pleegzorg heb je elkaar nodig om
er voor te zorgen dat de pleegzorg goed verloopt. Daarom zijn de gesprekken die je samen voert heel belangrijk. Als je elkaar spreekt, wil je dat iedereen zich fijn voelt en dat er naar elkaar geluisterd wordt. De tien tips op het geheugensteuntje helpen daarbij. Het is een kaartje dat je gemakkelijk mee kan nemen naar het gesprek en tevoorschijn kunt halen als je het nodig hebt. Het geheugensteuntje hebben we naar alle pleegzorgorganisaties gestuurd en kan je bij ons opvragen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Q4C-Workshop door JongWijs

Meerdere deelnemers van de sessies gaven aan dat het goed zou zijn als ervaringsdeskundigen een workshop zouden kunnen ontwikkelen waarin het gesprek en de uitwisseling tussen pleegkind en pleegzorgouder centraal staat. Jongeren van JongWijs hebben vervolgens een workshop ontwikkeld. Stichting Alexander en Defence for Children hebben hen daarbij ondersteund. De JongWijzers maken hierbij gebruik van hun eigen ervaringen. Tijdens de workshop houden zij de pleegzorgprofessionals een spiegel voor, vertellen zij hoe het voelt om pleegkind te zijn en geven zij tips over prettige communicatie en wat er nodig is voor het opbouwen van vertrouwen. Ben je geïnteresseerd in de Workshop van JongWijs, neem dan contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kinderpostzegels

 

Terug naar het overzicht Projecten.